Efter transplantationen

Efter behandling
Alla patienter får ett ärr i nacken. Detta går ej att undvika eftersom vi måste gå genom samtliga hudlager för att nå hårsäckarna, som ligger inbäddade i fettväven just under huden. Ärret blir normalt som en smal vit horisontell linje som döljs av patientens hår. Något som inte ens frisören ska kunna se. Tyvärr har enstaka patienter benägenhet för att utveckla bredare ärr som kan korrigeras med viss typ av kirurgi. Känseln i nacken ovan ärret kommer att vara förändrad en tid efter operationen. Detta beror på att en del ytliga nervtrådar skurits av och tar olika lång tid att växa samman. Normalt tar detta 7-8 månader men i enstaka fall kan det ta längre tid.

De flesta patienter drabbas av svullnad i pannan. Svullnaden beror ej på vätskor vi sprutar in i huden som en del patienter tycks tro, utan det är kroppens naturliga sätt att ta hand om sårskador. Svullnaden sätter in andra dagen efter operationen och varar vanligtvis i fyra dagar. Patienten får medicin för att motverka svullnaden.

När lokalbedövningen släpper får patienten ont i såret i nacken. Smärtan brukar sitta i till midnatt och patienten måste inta smärtstillande mediciner. För de flesta patienter har värken avtagit dagen efter och smärtstillande behövs